20
Aralık
2019

El-tipi LiDAR ölçme sistemleri ve 3B veri işleme

Artvin Üniversitesi Hocalarımızdan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Zeybek Hocamızın El Tipi Lidar Zeb-Revo GeoSLAM cihazımız ile yapmış olduğu çalışmalar ve makalesi Türkiye Lidar Dergisi 'nde yayınlandı. 
 
https://dergipark.org.tr/tr/pub/melid/issue/50713/650235
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/888717
 

El-tipi LiDAR ölçme sistemleri ve 3B veri işleme

LiDAR ölçme teknikleri gün geçtikçe yenilikçi yaklaşımlarıyla Harita Mühendisliği ve Yer bilimleri disiplinlerinin altlık harita üretimini kolaylaştırmaktadır. 1960’lı yıllardan bu yana kullanılan LiDAR ölçme sistemleri günümüzde el ile taşınabilir ölçü cihazları haline gelmiştir. Elde edilen yoğun  nokta bulutları veri yapısındaki koordinatlar, erişilmesi ve ölçümü zor alanlarda, dar alanlarda ve kapalı alanlarda konumsal bilgi sağlamaktadır.  Yeraltı boşluklarının tespiti, mağara ölçmeleri, ormancılık, madencilik ve tünel ölçmeleri gibi pek çok alanda kullanımı mümkün olan bu teknoloji ile haritalama amaçlı kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada, Artvin Çoruh Üniversitesi Seyitler Yerleşkesi içinde el tipi LiDAR teknolojisi Zeb-Revo GeoSLAM verisinin kullanılarak haritalama amaçları için işlenmesi ve doğruluk kriterleri konu edilmiştir.
 
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Orcid: 0000-0001-8640-1443
Yazar: Mustafa Zeybek
Kurum: ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
Ülke: Turkey


Teşekkür Makalede kullanılan Zeb-Revo GeoSLAM cihazının temini ve verilerinin işlenmesindeki katkılarından dolayı Geomatics Group Ltd. ve çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım.
Tarihler

Yayımlanma Tarihi : 20 Aralık 2019